top of page
Ormanda

Kitap Okuma Alışkanlığı

Kitap Okuma Alışkanlığı

Kitap Okuma Alışkanlığı.jpg

Çocukları kitapla tanıştırmanın yaşı yoktur. Daha bebeklik çağında onlar için üretilen onların oyuncak olarak kullandığı ve aynı zamanda görsel zekayı destekleyen kitaplar vardır. 

Kitap Okuma Alışkanlığı

Çocukları kitapla tanıştırmanın yaşı yoktur. Daha bebeklik çağında onlar için üretilen onların oyuncak olarak kullandığı ve aynı zamanda görsel zekayı destekleyen kitaplar vardır. Herkes bebek o, ne anlayacak dese de çocuğun bilişsel sürecine katkıda bulunduğu gerçeği vardır. Bunu anne babaların yatarken çocuklarına masal okuması da desteklemektedir. Çocuklar büyüdükçe, farkındalıkları arttıkça dikkatini başka şeyler çekmeye başlar ve kitap okumaktan uzaklaşabilirler. Özellikle günümüzün en büyük çeldiricilerinden olan tabletler çocukların kitap okuma oranını azaltmaktadır.

Kitap okuma alışkanlığı çocuğa ne kadar geç kazandırılırsa o kadar geç olur. O zaman bakalım çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığını kazanmaları için neler yapabiliriz…

Çocuklar her zaman anne babalarını model alırlar. Yani sizi kitap okurken gören çocuk kitap okumak isteyecektir. Bunun için her gün en az 10-15 dakika ailece kitap okuma aktivitesi yapmanız iyi olacaktır.

Ne okuyacağı konusunda baskıcı olmayın. Bir kitabevine gidip istediği kitabı almasını isteyin ve onu bitirdikten sonra başka bir kitap alabileceğini söyleyin.  Kitapları incelemesini isteyin. Bu uzun sürerse sabırlı olun, bırakın incelesin.

Çocuk dergileri alın. Bir yandan çocuğunuz okuma alışkanlığı kazanırken diğer yandan da görsel zekası gelişecek ve de entelektüel bilgi alanı genişleyecektir.
Çocuğunuzun odasında ufak bir kütüphane yapın. Ancak bunu kendisi istediği gibi düzenlesin. Belki kendi tasarlayacağı bir kutu bile olabilir. Çocukların ne kadar yaratıcı olduklarını unutmayın.

Okuduğu kitabı size de yüksek sesle okumasını isteyebilirsiniz. Çocuklar kendilerini göstermeyi ve ilgiyi severler. Aynı zamanda siz de ona kendi kitabınızdan sevdiğiniz bir bölümü okuyup fikrinin alabilirsiniz. Bu çocuğun kendini değerli hissetmesini de sağlar.

Her alışveriş merkezine gittiğinizde kitabevine uğramadan eve dönmeyin. Çocuğun o atmosferi görmesi de çok önemlidir. Birlikte kitapları incelerken çocuğunuzla da keyifli vakit geçirmiş olursunuz.
 
Klinik Psikolog Selin Çelik Puhaloğlu

Ormanda

Çınar Psikoloji İletişim

This is a Paragraph. Click on "Edit Text" or double click on the text box to start editing the content.

bottom of page