Geriİleri Tümü Israrcı çocuklar için öneriler

Çocuğa neyi yapmaması gerektiğini değil; neyi nasıl yapması gerektiğini anlatın. Çocukla olumlu bir dille konuşmak kurallara uyma davranışlarını oldukça arttıracaktır. 

Çocuğa “Hayır” kelimesini mümkün olduğunca az kullanmaya çalışın. “Hayır oyuncağını kırmayacaksın” demek yerine “oyuncağını kırmayacağını biliyorum” şeklinde cümleler kurmaya özen gösterin. 

Çocuğa emir cümleleri kurmamaya, emir cümleleri yerine soru cümleleri kurmaya özen gösterin. “Hemen gel!” demek yerine “Anne/ Baba çağırınca ne yapıyorduk?” gibi soru cümleleri kurun. 

Çocuk herhangi bir konu/ istek için inatlaştığı ya da öfkelendiği zaman çocuğa hemen ilgi gösterilmeyin. Öfkelendiğinde ya da inatlaştığında çocuğun sakinleşmesi bekleyin ve sakinleştikten sonra ilgi gösterin. 

Çocuk koyulan kurallara uyduğu zaman sözel olarak(Aferin deme gibi..) ya da şekerleme verme, sevdiği çizgi filmi açma gibi şeylerle ödüllendirin. Ödüllendirmek çocuğun motivasyonunu artırarak kurallara uyma davranışlarını da arttıracaktır. 

Anne ve babanın konulan kurallara uyup çocuğa model olması, çocuğunda kurallara uyması için önemli bir etkendir. 
Çocuğa kararlı olduğunuzu hissettirin. Çocuğa kurallara uyma konusunda “lütfen, rica etsem, yalvarırım…” gibi sözcükler kullanmak yerine sert olmayan bir ses tonuyla “…………. Yapmanı bekliyorum” demek çocuğa konulan kurallar konusunda kararlı olduğunuzu gösterebilirsiniz.